Nederlands
  • Nederlands
  • English
Offerteaanvraag

september 01, 2023 5 min lezen

Als u eet, of als u iets anders heeft gemorst op uw tapijt, kan dat voor veel ergernis zorgen. Het vloerkleed is namelijk vaak het eerste dat mensen zien wanneer ze bij u op bezoek komen. Als u wilt weten hoe u uw tapijt moet reinigen, hebben we de 5 beste tips op een rijtje gezet zodat u weer vrienden kunt uitnodigen.

6 tips om een tapijt te reinigen 

ProCleanDetailing heeft al jaren ervaring in het reinigen van tapijten, vloerkleden en matten. We weten dus wel het een, en ander over het reinigen van tapijten. Dit zijn de 5 beste tips om de vlekken uit uw vloerkleed te halen, en er voor te zorgen dat uw tapijt er weer zo goed mogelijk uitziet.

1. Gebruik eerst een doek om de vlek te absorberen

hoe mat reinigen

Het is belangrijk dat u eerst een doek gebruikt om de vlek zo goed mogelijk te absorberen. Raak de plek zachtjes aan en maak geen cirkelvormige bewegingen.  Hierdoor kunt u ervoor zorgen dat de vlek niet nog groter wordt dan deze al was.

2. Stofzuig van tevoren 

tapijt stofzuigen

Zorg dat u de juiste voorbereiding treft voordat u een tapijt gaat reinigen. Zorg er eerst voor dat u goed stofzuigt voordat u uw tapijt gaat reinigen. Hierdoor worden de haren en het stof van het tapijt verwijderd, waardoor het makkelijker is om uw tapijt te reinigen.

 3. Zorg dat u er snel bij bent 

Wanneer er iets op uw tapijt gemorst wordt, is het belangrijk dat u snel ingrijpt. Hoe langer de vlek in uw tapijt of vloerkleed zit, des te moeilijker het is om de vlek te verwijderen. De vlek zal namelijk in de stof van het tapijt trekken of zich verharden. Dit maakt het veel moeilijker om de vlek eruit te halen.

 4. Gebruik reinigingsmiddelen van hoge kwaliteit

Naast ervoor te zorgen dat u er vroeg bij bent, is het ook belangrijk dat u goede reinigingsproducten gebruikt om uw tapijt te reinigen. Wanneer het schoonmaakproduct niet goed genoeg is, kan dat voor veel problemen zorgen, zoals nog meer vlekken. Zorg er dus altijd voor dat u de beste schoonmaakmiddelen voor tapijten gebruikt.

Dit kan erg variëren per tapijt, en per vlek die u heeft op uw tapijt. Het is dus belangrijk om erg goed onderzoek te verrichten voordat u begint met het schoonmaken van uw tapijt. Wanneer uw een wol tapijt heeft moet u dit op een andere manier schoonmaken dan een hoogpolig tapijt. Dit ligt aan de pH-waarde van het schoonmaakmiddel. Wanneer dit niet goed wordt gedaan, is er een grotere kans dat u de vlek op uw tapijt verergert, dan schoonmaakt.  

5. Weet waar u aan begint

Het reinigen van een tapijt klinkt een stuk makkelijker dan het is. Het is belangrijk dat u weet waar u aan begint. Kijk YouTube video’s, lees artikels en zorg ervoor dat u alles opschrijft, zodat u niet vergeet wat u moet doen. Het niet goed reinigen van een tapijt kan zorgen voor vlekken of ervoor zorgen dat u uw tapijt moet weggooien.

6. Schakel hulp in van professionals 

Het reinigen van tapijten is lastig, en zelf schoonmaakmiddelen maken kan gevaarlijk zijn en leiden tot problemen zoals huidirritatie. Hulp zoeken kan echt geen kwaad! Als u niet weet wat u moet doen, kunt u het beter niet riskeren dat uw tapijt beschadigd raakt. Roep de hulp in van een professioneel tapijtreiniging firma.

Moet ik een Tapijtreiniger of Stoomreiniger gebruiken? 

Wanneer u zich dan goed heeft voorbereid en alle tips heeft gebruikt die wij hierboven hebben besproken, wilt u natuurlijk ook weten of u een stoomreiniger of een tapijtreiniger moet gebruiken, aangezien veel mensen deze twee namelijk door elkaar halen.

Stoomreiniger

zelf tapijt kuisen   

Voordat u stoom gebruikt, is het belangrijk om te weten of uw tapijt resistent is tegen stoom. De stoom kan namelijk uw tapijt kapot maken. Een hoge druk stoomreiniger is echter een van de beste manieren om uw tapijt schoon te maken. Helaas zijn deze alleen beschikbaar voor professionele tapijtreinigers. De stoomreinigers voor consumenten zijn echter een stuk kleiner en hebben geen functie voor extractie van de stoom.

Tapijtreiniger

tapiijt schoonmaken met tapijtreiniger

U kunt uw tapijt diep reinigen met een tapijtreiniger met het injectie-extractiesysteem. Warm water in uw tapijtreiniger en het juiste reinigingsmiddel zorgen voor goede resultaten. Huishoudelijke tapijtreinigers hebben niet de injectie- en zuigkracht en u loopt het risico dat uw tapijt nat blijft, waardoor het kan gaan schimmelen. Het is aan te raden om een professioneel tapijtreinigingsbedrijf in te schakelen omdat zij industriële tapijtreinigers met een hoog vermogen gebruiken, waardoor uw tapijt in kortere tijd droogt.

Hoe maakt u uw eigen schoonmaakmiddel? 

Als u geen zin hebt om een tapijtreiniger te huren, kunt u echter zelf een schoonmaakmiddel maken. Dit doet u door een fles te gebruiken en 1/2 kopje azijn, 1/2 kopje transparante vloeibare zeep en 2 eetlepels zuiveringszout te mengen. Houd er rekening mee dat deze combinatie een zure oplossing vormt met een waarde van 2 tot 3 op de pH-schaal, terwijl de meeste tapijten gereinigd moeten worden met een neutrale oplossing met een pH van 7. We raden ten zeerste af om azijn toe te voegen als het label van uw tapijt anders suggereert, omdat het blijvende schade zal veroorzaken.

Hoe verschillende soorten tapijten reinigen? 

Helaas zijn we er nog niet, er zijn namelijk ook veel verschillende processen die u moet volgen voor elk soort tapijt. Een hoogpolig tapijt reinigen, heeft een ander proces dan het reinigen van een wollen tapijt. U moet dus ook weten welk soort tapijt op wat voor een manier moet worden gereinigd. 

Een wollen tapijt is vaak kwetsbaar, dus het kan niet tegen grove bewegingen. U moet dus erg voorzichtig zijn met een tapijt van wol.

Hoogpolig tapijt is een van de lastigste tapijten om goed schoon te maken. Niet-professionele schoonmakers maken het vaak schoon met een natte, warme microvezeldoek. Hoogpolig tapijt is ontzettend lastig om schoon te maken, omdat het vuil in de basis blijft zitten, terwijl het er op de oppervlakte schoon uitziet.

Synthetische kledenzijn het makkelijkste van de drie om schoon te maken, maar dat laat niet meteen zien dat het erg makkelijk is. Gelukkig kunnen synthetische kleden wel wat hebben, maar u moet er nog steeds mee oppassen. Want ook bij het reinigen van synthetische kleden kan er genoeg misgaan. 

Welke soorten vlekken kunnen er in een tapijt ontstaan? 

Als u wilt weten hoe u zelf een tapijt moet reinigen is het belangrijk dat u weet welke soorten vlekken er kunnen ontstaan. Want niet alleen alle soorten tapijten hebben een verschillend schoonmaakproces, ook elke soort vlek heeft een verschillend schoonmaakproces. 

  • Frisdrank 
  • Sauzen 
  • Vet 
  • Wijn en ander alcohol
  • Koffie & thee 
  • Aarde, modder en gras 
  • Bloed
  • Urine en uitwerpselen

Professionals weten hoe u een tapijt moet reinigen

hoe een tapijt reinigen

Zoals u ziet, zijn er veel verschillende manieren waarop u vlekken kunt krijgen op uw tapijt, en voor het reinigen ervan is de ene manier nog moeilijker dan de andere. Als u niet de juiste voorbereiding, training of certificatie heeft, is er een kans dat er iets misgaat. U moet dus echt alles weten over hoe u een tapijt moet reinigen. In plaats van tijd te besteden aan onderzoek en het risico te lopen uw tapijt te beschadigen, kunt u beter de hulp van een professional vragen.

OFFERTEAANVRAAG